Leoš Patka

Daně, joo daně…komu přispět za ně?

16. 02. 2017 11:33:55
Název článku jsem úmyslně odlehčil. Téma to ale rozhodně směšné není. Zejména začátkem každého měsíce mě naopak berou mrákoty když vidím, kolik jako malá firma odvádíme na sociálním pojištění a dani z příjmu.

Adrenalin mi ale nezvedá částka samotná, nýbrž související povědomí o tom, u koho peníze skončí a komu naopak nepomohou.
Že se z vybraných daní platí čím dál větší stádo „úředního šimla“ nebo kvantum politiků spících ve sněmovně nechme stranou. Jde mi o oblast sociálního státu, podpory v nezaměstnanosti atd.

Máme zde nepočítaně rodin v opravdu těžké situaci: postižené děti nebo samotní rodiče (ať už mentálně nebo tělesně), atd....tito lidé si podporu rozhodně zaslouží, a to mnohem větší, než dostávají.
Naopak. Vůbec nechápu, proč dostávají jakoukoliv podporu lidé, kteří dlouhodobě nepracují? Ano, o práci může přijít každý. Ale do měsíce si lze novou najít, tím spíš v dnešní době. Takže poté by podle mě takový člověk neměl dostat vůbec nic. Ani životní minimum, prostě nic. Není práce v jeho oboru a aprobaci? = nechť vezme horší a tu svoji hledá dál. Není práce v místě bydliště? Ať se přestěhuje nebo dojíždí, sám to tak mám.
Nevidím žádný důvod k tomu, aby kdokoliv z nás platil z těžce vydělaných peněz někoho, kdo zkrátka pracovat nechce a alibisticky se vymlouvá na nedostatek práce.

Ano, uznávám. Je to brutální, a kdyby se udělal ostrý řez, asi by nám tu vznikly pouliční gangy. Ale rozhodně by to měl být směr. Vytváření pravidel pro sociální oblast v tomto státě mi nedává smysl. Proč mají poctivě pracující dotovat postižené či jinou tragédií zkoušené lidi skoro stejně, jako zdravé, líné nepracující? Proč mají tito nepracující na alkohol a cigarety?

Ano, je tu ještě jeden velký problém. Vymyslet pravidla tak, aby si „vyčůraný čecháček“ nenašel cestičku, a naopak nezbyl někdo, kdo si pomoc zaslouží a nedostane ji, je při českém talentu k podvádění úkol hodný génia. Nicméně stávající vláda o ničem takovém ani neuvažuje, naopak chce flákačům pomáhat čím dál více, protože je stále velmi populární, pomáhat komukoliv, kdo samostatně, aktivně nevytváří statky.

Závěr cca takto: vybírejme daně, klidně ještě větší. Ale striktně rozdělme postižené od simulantů, tělesně limitované od lenochů a doktory, kteří jdou hlavám pomazaným na ruku a píšou jim invaliditu na kuří oko, žeňme cvalem za mříže, ať si to příště rozmyslí. Jejich svědomí by totiž mělo nést větší zátěž, než to zoufalce z druhé strany, který pro záchranu rodiny vyloupí banku nebo vydírá bývalého zaměstnavatele, místo aby požádal o oddlužení a svůj rest poctivě splácel.

Autor: Leoš Patka | karma: 23.56 | přečteno: 589 ×
Poslední články autora