POPULISMUS FOREVER: Slibuj a demotivuj = vyhraješ volby a získáš moc

21. 02. 2017 12:50:50
Všichni občané v demokratické společnosti mají při volbách 1 hlas. Jsou si zkrátka rovni a mají stejná práva jako ve všech oblastech života. Dění u nás i ve světě mě ale vede k myšlence, zda je to dobře.

Jedná se sice o jedno ze základních práv občana v demokratické společnosti. Jenže žijeme v ní? Osobně mi to tak nepřijde: přidám si spíš jako na honu po aktivních a cílevědomých lidech.

Místo útoku na velké daňové ryby se jde po malých, místo omezení těžby škodlivých paliv máme kontroly v domě a včera další hit: nerovná daň v oranžovém = takže proč vlastně chtít v životě něčeho dosáhnout, abych platil větší daň a dostal stejně, jako ten bez cíle?

Jenže tendence politiky celého světa je bohužel jednoznačná: nejde o budoucnost našich dětí, o sílu ekonomiky, o spravedlivou společnost podporující ty aktivní. Vůbec.

JDE POUZE A JENOM O HLAS = O MOC!

A jak hlas získat? No přece populismem, sliby, stíráním rozdílů, pomocí lenochům...zkrátka tak, jak to dělá naše stávající vláda.

Horší ale je, co to vypovídá o nás. Celá 1/3 české populace věří pohádce o Andrejovi: „Jak šel drsný business man z ničeho nic konat dobro“ a 1/4 zase stačí slib: neboj, nemusíš moc makat, nemusíš mít cíle, my ti pomůžeme!

Zkusme si voliče (ty naše české) rozdělit do několika skupin:

Skupina 1
1 hlas má člověk, kterému je veškeré dění úplně volné, k volbám běžně nejde a když ano, zvolí podle prvního billboardu nebo toho, koho slyšel mluvit co nejjednodušeji, nejprimitivněji nebo mu něco slíbil. „To je aspoň típek, tomu dám hlas.“

Skupina 2
1 hlas má člověk, kterého zajímá pouze to, jak se má on. Zpravidla nemyslí na budoucnost, zajímá ho vlastní plat (statní či jinak zaměstnanecký) a volit jde toho, kdo mu jde na ruku. Takových voličů je většina, a opět je lze koupit. Jen je třeba přidat cosi hromadně populistického: například zlevnit pivo.

Skupina 3
1 hlas má aktivní člověk, který se o vše zajímá, čte, má oči otevřené a cíle i všeobecný rozhled a rozum. Myslí na budoucnost nejen svých dětí a chce, aby každý člověk v zemi byl odměňován za práci, kterou vykoná, ne aby pracující živili líné nepracující. Jenže tato skupina je pouhým zlomkem 2 předchozích.

Skupina 4
1 hlas má komunista, kterého nezajímá nic. Prostě jde volit komunisty.

Tato fakta „chytrý“ populistický politik dobře zná. Tedy i to, že ve skupině 1 a 2 je drtivá většina národa, která se nechá velmi snadno ovlivnit. Ať už rozdáváním koblih, slibem nižších daní či šlapáním po krku podnikatelům.

Nejen u nás, ale i světovým velmocem tak začínají vládnout ambiciózní populisté, podporovaní obří masou koupitelných voličů, proti které nemá skupina 3 vůbec žádnou šanci.

Právě proto, že jsme si všichni rovni a Franta, kterého zajímá jen pivo a guláš s 5 knedly ovlivní volby stejně, jako moudře uvažující Mudr. Karel CSC.

Ale co naplat, takto se nám společnost vyvíjí i demokracie má své trhliny a geniální nápad zde těžko přijde.

Autor: Leoš Patka | úterý 21.2.2017 12:50 | karma článku: 21.51 | přečteno: 379x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1564

Působím v oblasti komunikace, mám ji rád. Denně před ní však unikám do roubenky v Podkrkonoší. Píšu hodně o sportu, nikoliv však výhradně. Přeji příjemné čtení a moje starší blogy najdete na pankreativec.cz nebo FB/pankreativec

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...