„Okresní přebor“ v Podkrkonoší, fotbal nebo kultura?

20. 09. 2013 14:35:47
Je to paradox. V naší krásné obci kousek od největších českých hor se hraje 4. třída, snažíme se a k okresnímu přeboru vzhlížíme s respektem, protože je dvě soutěže nad námi. A přesto jsme pro naše fanoušky leckdy hrdinové.
Logo SK Spartak Hajnice
Logo SK Spartak HajniceSK Spartak Hajnice

Je jasné, že tvůrci stejnojmenného seriálu nemohli zvolit lepší název, protože pro veřejnost je už okresní přebor k smíchu. Především pro ty, kteří fotbal nemají rádi a vyjadřují se podobně jako moje babička (R.I.P.): „Proč se honíte za tím kulatým nesmyslem!“ nebo ho nikdy nehráli, ale u TV či u piva za zábradlím hřiště jsou přeci jen o malinko lepší než Messi nebo Ronaldo.

Fotbal je obecně zvláštní fenomén. Na jedné straně „šampóni“ s platem větším než mají nejchytřejší lidé světa a miliardáři dotující tyto „slečinky“ ze všelijak vydělaných peněz. Na druhé straně pak fenomén vesnice, kde se může hrát i nejnižší soutěž, ale pokud tým vyhrává a dává góly, tak je domácí zápas vždy významná událost v rámci dění celé obce.

A tak je tomu u nás v Hajnici. Hrajeme oblíbenou „župu“, ale fotbalem se bavíme jednak my hráči, jednak realizační tým a další pomáhající lidé, a jednak lidé z obce, kteří se pro tu srandu vždycky přijdou podívat a málokdy se nudí. Ostatně aby ne, když průběh zápasu a historky v okolí se od slavného seriálu příliš neliší, posuďte:

Naše hřiště má poměrně slušný sklon a krtci mu dávají pravidelně za uši. Na jedné straně hrozí při překopnutí sítě rozbité okno bytovky, na druhé je nutné, najít míč v poli, na třetí čeká možné rozlití piva místnímu štamgastovi a rána mezi oči a na třetí je nutné požádat o míč zahrádkáře.

Při zápase hráči dýchají směs čerstvého vzduchu a cigaretového dýmu z bufetu, ale co na tom, když většina z nich stejně kouří a nejeden si zapálí i o poločase. Byl zde i jeden, co si občas dal před zápasem brčko, ale protože to kapitána těžce bralo „u srdíčka“, musel toho nechat.

Některé momenty během utkání také stojí za to: tu a tam se srazí spoluhráči, objeví se nějaký ten vlastňáček či gól z půlky, nadávky létají vzduchem hlava nehlava, občas dojde i na pěsti a nejčastější hlášky jsou dvě. Od hráčů: "Záda!" a od diváků: "Proč toho debila nevystřídáš?".

Po zápase přichází pokřik a klasická děkovačka divákům (stejně jako v lize mistrů) a toužebně očekávané pivko. Za následnou oslavu vítězného zápasu v šatně by se nemusela stydět ani rodina orangutanů v nedaleké dvorské zoo. Určitě by se našlo i pár hráčů, kteří se víc těší na pivo než na zápas, ale těžko si to přiznat.

Z mého pohledu jsou ale jisté dvě věci:

V rámci naší vesnice se těžko najde jiná pravidelná událost, která by měla podobný ohlas. Zkrátka není to jen sport, ale také nedělní kulturní zážitek.

A ač je Okresní přebor velmi oblíbený seriál u široké veřejnosti, tak u nás amatérských hráčů vesnické župy získává další rozměr. Vidět sám sebe je někdy opravdu hodně výživné – že, pánové!? :)

Autor: Leoš Patka | pátek 20.9.2013 14:35 | karma článku: 18.54 | přečteno: 684x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.19 | Přečteno: 528 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1825 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 275 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1564

Působím v oblasti komunikace, mám ji rád. Denně před ní však unikám do roubenky v Podkrkonoší. Píšu hodně o sportu, nikoliv však výhradně. Přeji příjemné čtení a moje starší blogy najdete na pankreativec.cz nebo FB/pankreativec

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...